این کتاب هفت عادت مردمان موثر از آقای استفان کاوی هست ولی من قصد دارم با نکات همین کتاب هفت ویژگی و عادت انسان هایی با خودباوری بالا را برای شما بگم.
کتاب با این جمله شروع میشه
” ما مخلوقاتی هستیم که عاداتی داریم و بدون آن عادات نمی توانیم زندگانی کنیم… ”
به نظر شما چرا نویسنده با این جمله کتابش رو شروع کرده؟ (چند دقیقه ای فکر کنید!)
بنظر من نویسنده خواسته اهمیت ساخت عادات و عملی کردن هر کاری برای رسیدن به هر مهارتی هست و همین یک جمله مشخص میکنه با چه کتابی طرف هستیم.
الان وقتشه بریم سر اصل موضوع که من برای اینکه به خودباوری برسم چه کاری نیاز هست انجام بدم؟
برداشت ما از درون
برای داشتن احساس ارزشمندی و اعتماد به نفس بالا ما باید ابتدا اون حس و دیدگاهی که نسبت به درون خودمان را داریم مورد بررسی قرار دهیم چون تا زمانی که نتوانیم عظمت دنیای درون خودمان را کشف کنیم هیچ احساس ارزشمندی و خودباوری رخ نخواهد داد.
خیلی از افراد دنبال اتفاق یا معجزه ای از دنیای بیرون هستند که این طرز فکر کاملا اشتباه و صد البته آسیب زننده به حس خودباوری در ماست.
راهکار درست اینه ما بجای قضاوت کردن یا مقایسه کردن خودمان با دیگران بیاییم خودمان را همانطوری که هستیم قبول کنیم چون در بحث خودباوری پذیرش شرایط موجود خیلی ارزشمند و مهم هست. اینطوری وقتی با دیگران در تعامل و ارتباط هستیم خود واقعیمان هستیم و این مسئله هم به ما حس بهتری می دهد و هم به دیگران که معمولاً این افراد این سوال را از ما می کنند که شما چقدر خودتی؟
وقتی کم کم تغییر در درون ما اتفاق می افتد آنوقت هست که ما به قدرت طرز فکر ایمان میاوریم که چقدر داشتن طرزفکر و نگاه جدید به هر مسئله ای می تواند به ما برای رشد شخصی کمک کننده باشد.
اول: عامل بودن
عامل بودن یعنی کسی که مسئولیت زندگی خود را در دست می گیرد و برای تغییر دادن آن منتظر دیگران نمی ماند یا عامل بدبختی خود را دیگران نمیداند.
حال به شما سه خصلت آدم های عامل بودن را بیان می کنم.
1-مسئولیت پذیری
همونطور که گفتم مسئولیت پذیری یعنی ما مسئولیت 100درصد زندگی و روابطمان با دیگران را قبول کنیم. با این کار شما برای خوب بودن حالتان دیگر منتظر کسی نخواهید بود.
2-غرغر زدن ممنوع!
آدمهای عامل بجای قارقارو بودن و دائما از زمین و زمان نالیدن سعی میکند از خود بپرسند الان من در این شرایط چه کار درستی می توانم بکنم؟
اینطوری شما فرصتی برای غر زدن از موقعیت پیش آمده ندارید و حال خود و دیگران را با حرفهای بیهوده که تغییری در شرایط ایجاد نمی کند نمیزنند.
3- انتخاب و تصمیم گیری آگاهانه
انسان های با خودباوری بالا دائما در حال انتخاب و تصمیم گیری آگاهانه هستند و روی رفتار و انتخاب های خود حساس هستند که آیا این انتخاب چه تغییری در روند زندگی من و دیگران ایجاد می کنند یا به اصطلاح تفکر سیستمی دارند. یعنی با دید کلی نگری به انتخاب خود تصمیم گیری می کنند.
خودآگاهی نسبت به انتخاب ها
خیلی مهمه که وقتی ما کاری را می خواهیم انجام بدهیم یا در مورد مسئله ای می خواهیم تصمیمی بگیریم باید قبلش به اون انتخاب و اتفاقی که ممکنه بعد اون تصمیم بیفته فکر کنیم. این یه جورایی یعنی خودآگاهی به انتخاب ها و رفتارمون میشه که در بحث تفکر سیستمی مفصل به این مسئله پرداخت میشه (در آینده در مورد تفکر سیستمی بیشتر براتون میگم).
حالا اگر ما مجهز به این ویژگی باشیم چه اتفاقی میفته؟
ما انسان مسئولیت پذیری میشیم و سعی میکنیم در زندگی برای هرکاری آگاهانه رفتار کنیم که همین مسئله باعث افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس ما می شود.
این جمله معروف مهر تاییدی بر همین مسئله هست:
آنچه امروز هستم به دلیل انتخاب های دیروز من است
دوم: شروع از پایان در ذهن
افرادی که خودباوری بالایی دارند روزی زمان حال خود را دیده بودند وقتی زندگینامه این افراد را می خوانیم میبینیم که این افراد از قدرت تصویرسازی برای خلق رویای خود استفاده کرده اند.
تجربه شخصی نویسنده: یادم می آید وقتی در نوجوانی فرد خجولی بودم برای مقابله با خجولی گری از قدرت تصویرسازی استفاده کردم و خودم را در روزی تصور میکردم که دارم در جمع ها صحبت میکنم. توصیه میکنم شما هم برای بالا بردن احساس خودباوری در وجودتان حتما از تکنیک تجسم خلاق استفاده کنید.
سوم: عملگرا بودن
عامل سومی که افراد با خودباوری بالا دارند بحث عملگرایی هست این افراد سعی می کند از حالت کامل گرایی که هر چیزی باید بدون نقص باشد خارج می شوند و دست به اقدام عملی میزنند و برای زندگی خود برنامه ریزی دارند و طبق برنامه و اهداف خود پیش می روند.
این افراد معمولا در ابتدای سال یک برنامه هدف گذاری سالانه دارند و هر کاری را طبق برنامه خود اولویت بندی می کنند.
یه تکنیک برای پیش بردن کارهایشان انجام می دهند تکنیک مدیریت زمان که خیلی ها آن را به اسم ماتریس آیزنهاور می شناسند بدین صورت هست که کارهای ما به چهار دسته تقسیم بندی می شوند:
مهم و فوری
مهم و غیرفوری
فوری و غیرمهم
غیر فوری و غیر مهم
که افراد موفق معمولاً تمرکزشان روی کارهای مهم و غیرفوری می باشد.
چهارم: تفکر برد-برد
این افراد با تفکر برد-برد سعی می کنند زندگی را برای خود و دیگران لذت بخش تر بکنند. یعنی وقتی چیزی را بلد باشند هیچ نگران این مسئله نیستند که نکنه فلانی بفهمه من عقب بمونم یا اگه اون بفهمه من دیگه موفق نمیشم. این تفکرات ما افراد با عزت نفس پایین هست که دائماً نگران این هستند که دیگران از آنها جلو نزنند.
ولی افرادی که احساس خودباوری می کنند همیشه منافع خود و دیگران را می بینند و با این تفکر حاضر به انجام کارهای انسان دوستانه هستند.
پنجم: یادگیرنده و آموزش دهنده خوب
یکی از خصلت های بارز این افراد این است که دائماً در حال آموختن و یادگیری مهارت های جدید در خود هستند و از هر نوع فرصتی برای یادگیری و رشد خود استفاده می کنند.
وقتی آموزشی را یاد میگیرند سعی می کنند در زندگی خود بصورت عملی پیاده سازی کنند و بعد با آموزش آنها به دیگران هم به رشد خود و هم دیگران کمک می کنند و با ادراک درست دیگران و خود را جای آنها گذاشتن دیگران را درک کنند و با دید آنها دنیا را دیدن.
بجای ارزیابی و قضاوت دیگران خود و کارهای خود را بررسی می کنند.
ششم: جمعی بودن
ویژگی بعدی این افراد تیمی کار کردن هست، سعی می کنند در کنار اهداف خود و اهداف جمع را پیش ببرند و سعی میکنند چه در نقش راهبر یا چه در نقش همگروهی بهترین عملکرد خود را داشته باشند و بهترین خود باشند فارغ از شرایطی که در آن هستند.
هفتم: ارّه را تیز کن!
آخرین ویژگی افراد خودباور این است که در حوزه های مختلف زندگی اعم از رشد فردی، کسب و کار، خانواده، تفریح، معنوی و سلامتی کسب تجربه و مهارت کنند و این تنها از افرادی با این ویژگی سر میزند که برای خود برنامه ای بریزند و برای هرکدام از این حوزه ها وقت، انرژی و پول خود را سرمایه گذاری کنند.
دوستان عزیز شاید وقتش هست ما هم ارّه خود را تیز کنیم!
بله بله درست شنیدید ارّه خودت را تیز کن. زندگی کوتاه است شاید فردایی وجود نداشته باشه که بتوانیم برای موفقیت های خودمان برنامه ریزی کنیم.
من تصمیم دارم در سال 99 در همه این حوزه ها حتی شده یک اقدام عملی کوچک انجام بدهم حتما شما را خبر خواهم کرد.
خوشحال میشم شما اگر تجربه ای این اقدام داشتین در زیر همین پست برایم بنویسید تا لذت موفقیت شما لذت ببرم.
دیدگاهتان را بنویسید